Schimbare TVA – 01.ian.2024


Schimbare TVA 2024.01.01Începând cu 01.01.2024, se modifică cota T.V.A.
, astfel:

cota TVA redusă de 9%(cota standard este de 19%) se aplică la vânzarea produselor alimentare, cu excepția următoarelor: băuturi alcoolice(nu este o noutate), băuturi nealcoolice cu codul NC 2022(s-a extins reglementarea existentă și la berea fără alcool) și alimente cu conținut de zahăr mai mare de 10g/100g de produs, cu excepția cozonacilor și biscuiților;
– în cadrul restaurantelor/cafenelelor/barurilor/etc., nu mai avem urmărirea conținutului de zahăr din alimente, în schimb și în cazul acestor unități se aplică cota TVA de 19% pentru băuturile alcoolice(cum suntem obișnuiți) și a băuturilor nealcoolice cu codul NC 2202;

Ce tipuri de băuturi intră la codul NC 2202? – ”Cele la care controlul ANAF spune că intră acolo!” 🙂
Prin definiție, sunt „băuturile cu titru alcoolic volumic de maximum 0,5 % vol”, respectiv ape îndulcite sau aromatizate, ori pe baza de soia/plante/fructe cu coajă lemnoasă, ori conținând grăsimi lactate, băuturi care sunt destinate consumului imediat.
Vedem o diferențiere astfel între livrarea unor produse printr-un magazin și servirea acelorași produse printr-un restaurant: sucul de fructe cu conținut de zahăr > 10% se va vinde cu cota TVA de 19% la magazin, servit la bar însă se va aplica doar 9%.

cota redusă de 5% se va aplica pentru manuale școlare/cărți/ziare/reviste, pentru biletele de intrare cu destinație culturală-științifică(biletele la târguri, expoziții, parcuri de distracții, evenimente sportive etc. vor fi cu 9% TVA), pentru livrarea de lemne și derivate pentru încălzire și a energiei termice în sezonul rece.
Încetează aplicarea cotei de 5% pentru produsele eco-bio, astfel se va aplica cota standard de 19% sau cota redusă de 9% pentru aceste produse, în funcție de caracteristicile lor(cu alcool, cu conținut de zahăr >10%, aromatizat-îndulcit, etc.).

Pentru informații complete, consultați Legea nr. 269/2023, publicat in MO nr. 977/27.10.2023, accesibil gratuit aici: https://monitoruloficial.ro/Monitorul-Oficial–PI–977–2023.html .

Pentru schimbarea TVA-ului în cadrul ForIT – Forms la anumite produse, vă invităm să consultați articolele și materialele video puse la dispoziție prin blogul dedicat:https://www.gestiune-magazin.ro/blog

Dacă totuși doriți asistență în acest proces, reveniți din timp pentru programare!

Distribuie pe: