Pentru a veni in ajutorul Dvs. privind organizarea zilnica a activitatilor din magazin, reluam operatiunile de gestiune zilnice intr-un mod ordonat.
1. Intrare marfa
Marfa intra in magazin prin Nota de receptie: Inregistrare documente > Nota de receptie.
Cu aceasta ocazie, pentru produsele noi, se tiparesc si etichetele de raft si – la nevoie – de produs: pe nota de receptie > Tiparire etichete.
Daca se schimba pretul pe nota de receptie pentru anumite produse existente, la salvarea receptiei se va genera si procesul verbal de modificare de pret. In aceasta situatie, tiparirea etichetelor recomandam sa o faceti pe procesul verbal de modificare de pret: Documente > Procese verbale de modificare pret > Tiparire etichete.
2. Scoaterea marfii expirate/deteriorate
Produsele ale caror termen de valabilitate a expirat sau cele care s-au degradat calitativ sau fizic, trebuie scoase de la vanzare. Documentul intocmit in acest sens este Procesul verbal de deteriorare: Inregistrare documente > Proces verbal de deteriorare.
Daca urmariti inregistrat in program termenul de valabilitate al produselor perisabile, aveti la indemana optiunea Gestiune > Gestionare produse expirate.
3. Schimbarea preturilor
Pentru a schimba pretul de vanzare cu amanunt al unor produse, alegeti Inregistrare documente > Proces verbal de modificare pret.
Schimbarea TVA-ului la vanzare pentru un produs inseamna tot o schimbare a pretului de vanzare, TVA-ul fiind un component al pretului cu amanunt. De aceea, modificarea TVA-ului inseamna modificarea pretului de vanzare cu amanunt, in consecinta, procedati similar, bifand „Schimbare cota TVA” si stabilind cota corecta la vanzare pentru produsul respectiv.
4. Reglare stoc/inventar
In cazurile in care constatati neconcordante intre stocul afisat in program si stocul fizic existent la un produs, trebuie sa procedati la reglarea stocului aferent. Neconcordanta poate sa fie urmare a vanzarii unui produs in locul altuia(se intampla, de obicei, cand vanzarea se efectueaza prin selectare manuala si nu prin citirea codurilor de bare), stergerii sau modificarii anumitor documente.
Pentru a regla stocul, alegeti Inregistrare documente > Proces verbal de inventariere, stabiliti cantitatile faptice corecte pentru produsele afectate, aprobati inventarul la final si salvati. Astfel, diferentele cantitative vor fi aplicate la produsele afectate.
5. Registrul de casa
In cazul in care aveti organizat la magazin Registrul de casa, completati toate inregistrarile care se refera la miscari de numerar:
– plati furnizor(Gestiune > Furnizori > Inregistrare plata numerar – la facturile afisate)
– inregistrarea numerarului incasat pe Raport Z(din vanzari): POS/HORECA > Rapoarte Z > Inregistrare, cu optiunea finala de a inregistra si in Registrul de casa numerarul evidentiat
– Inregistrare documente > Dispozitie de caserie: pentru platile sau incasarile diverse(creditare societate, plata chirie in numerar conform contract, eliberare numerar pentru depunere la banca, etc.)
– alte plati/incasari, fara emiterea documentelor aferente: Registru de casa > Inregistrare in registrul de casa.
La final, tipariti toate documentele emise in cursul zilei, precum si Registrul de casa si Raportul de gestiune.
Vanzari multe va dorim!
Echipa ForIT Solutions