De multe ori, avansul încasat prin vouchere ridică probleme ulterioare la tratamentul aplicat privind colectarea TVA. În acest articol, clarificăm întrebările legate de momentul corect pentru colectarea TVA-ului aferent.
Codul fiscal stabilește două tipuri de vouchere: cele cu scop unic(pentru achiziționarea unui singur fel de produse – de ex. bonul de carburanți) și cele cu scop multiplu(care nu sunt destinate achiziționării unor anumite tipuri de produse, ca o consecință – nu se cunosc toate elementele necesare identificării cotei de TVA aplicabilă la vânzarea ulterioară efectivă).
La încasarea contravalorii unor vouchere cu scop unic, colectarea TVA se face în momentul încasării lor.
La încasarea contravalorii unor vouchere cu scop multiplu, colectarea TVA se amână până la momentul vânzării efective a bunurilor și serviciilor, dacă nu se cunosc cu exactitate toate elementele aferente vânzării ulterioare pentru a stabili taxarea corectă din punct de vedere al TVA-ului.
Exemple concrete:
Magazinul cu amănuntul de haine și accesorii de vestimentație comercializează doar produse cu TVA 20%. Magazinul emite vouchere cadou, în valoare de 100 lei bucata, utilizabile doar în magazinul propriu pentru cumpărături ulterioare. În acest caz, bonurile fiscale emise pentru încasarea contravalorii acestor vouchere vor purta TVA 20%, 20% fiind singura cotă de TVA utilizată la comercializarea acelor tipuri de produse care pot fi achitate în magazin cu voucherele emise.
Magazinul cu amănuntul de produse alimentare și produse nealimentare, la emiterea acelorași tipuri de vouchere ca în exemplul anterior, nu va colecta TVA la emiterea bonului fiscal pentru contravaloarea voucherelor acordate, nefiind cunoscută cota de TVA care se va aplica la momentul vânzării efective ulterioare, în magazin fiind comercializate atât bunuri cu cota de 20%, cât și bunuri cu cota de 5% și 9%.
În schimb, încasarea de avansuri fără acordarea de vouchere generează obligativitatea de a colecta TVA pentru avansul încasat, chiar dacă nu se cunosc toate elementele vânzării ulterioare, în unele situații creând complicații la decontarea ulterioară a avansului. Cota TVA pentru ”Avans” generic încasat este cota general valabilă(20%). Dacă însă specificați ”Avans pentru produse alimentare”, veți putea utiliza cota de 9%(în vigoare pentru produse alimentare).
Sursa: Codul Fiscal în vigoare(art. 282)
Să aveți o zi frumoasă!